7 Kasım 2019 Perşembe

NOPELİ İPLİK & KUMAŞ NEDİR?


Bir dokuma kumaş veya örme içerisinde dekoratif etkiyi elde etmek için nope olarak bilinen ve küçük takviyeli bölgelerde belirli aralıklarla, tipik olarak değişik renklerde verilen fantezi efektleri almış olan ipliktir. Noppeler karışımlara veya ağ kumaşlara da eklenebilirler.
Nopeli ipliklerde belli aralıklarla küçük iplik topakları gözükmektedir. Bu görüntü ipliğe değişik bir efekt katmaktadır.

Nopeli İplik Özellikleri

Küçük lif kümeciklerinin iplik yapısı içinde düzensiz yerleşimi ile oluşan hatalı ya da özel veya pamuk-polyester iplikleridir. Strayhgarn sisteminde nope oluşturacak olan genellikle farklı renkte lifler tarakta uygun bir noktadan beslenirler. Normal düz ipliğin çapında, hacminde ve renginde kasıtlı olarak meydana getirilen düzensizlikleri yapısında barındıran ipliklerdir.

Malzeme, renk, yumuşaklık, kalınlık, büküm miktarı ve yönü itibarı ile farklılık gösteren ipliklerin büküm ile katlanması ile oluşturulan ve yapısında aralıklar ile kalın ince yerlerin bulunduğu ipliklerdir. Tesadüfi veya periyodik olarak dağılan gayri muntazamlıkları her türlü formda bünyesinde bulunduran ipliklerdir. Bu gayri muntazamlıklar, ipliğin kalınlığını, materyal tipini ve benzer özellikleri değiştirerek veya bunların kombinasyonuyla oluşturulmaktadır.

İplik üzerindeki rastgele aralıklarla yuvarlak lif demetleri kumaş üzerine uygulanır. Nope veya yapay lif ile bükülür.

Nopeli kumaşlar kullanıldığı hammaddenin özelliklerini yansıtırlar. Kumaşta istenen renk oranları ve tonları iplik sayesinde sağlanır. Nopeli ipliklerle yapılan kumaşların, modaya bağlı olarak zaman zaman kullanım yerleri artmaktadır. En çok kullanılan üretim alanları sweatshirt, t-shirt ve eşofmanlardır.

Nope efektli kumaşlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder