12 Aralık 2019 Perşembe

TEKSTİL LİF ÇEKİM YÖNTEMLERİ



Tekstil ve kumaşların hammaddesi olan ipliklerin üretimi sırasında bazı çekim işlemleri vardır. Bu işlemleri sizlerle paylaşıyoruz..

YAŞ ÇEKİM YÖNTEMİ

En eski filament üretim tekniğidir. Filament haline getirilecek olan polimer, bir çözelti içerisinde çözdürülür. Düzeler kimyasal banyo içerisine daldırılır ve böylece çözünmüş haldeki polimerin düze deliklerinden geçirilerek katılaştırılması sağlanır. Filament haline getirilecek polimer, bir sıvı çözelti içerisinde ekstrüzyon edildiğinden bu işleme yaş çekim denir. Akrilik, rayon, aramid, modakrilik ve spandeks, bu teknik ile filament haline getirilebilirler.


KURU ÇEKİM YÖNTEMİ

Kuru çekim tekniğinde polimer, bir çözelti içerisinde filament haline getirilir. Fakat daha sonra, polimerin seyreltme veya kimyasal reaksiyonla çökeltilmesi yerine, fazla çözeltinin hava buharı veya asal gazlarla uzaklaştırılması ile katılaştırma sağlanır. Kuruma ihtiyacını elimine etmek ve çözücüyü geri kazanabilmek için filamentler, çökelmeyi sağlayan sıvı (koagülasyon banyosu) ile temas etmezler. Bu işlem; asetat, triasetat, akrilik, modakrilik, spandeks ve vinyon üretimi için kullanılır.


ERİYİKTEN LİF ÇEKİM YÖNTEMİ

Bu sistemde filament haline getirilecek olan polimer, ekstrüzyon ile eritilir, düze deliklerinden geçirilir ve direkt olarak soğutulur. Naylon, olefin, polyester bu işlem ile çekilebilirler. Polimerin filament haline getirilmesinde değişik düzeler mevcuttur. Bu düzeler yuvarlak, üçgen, beşgen, sekizgen, yıldız kombinasyonları vs. farklı şekillerde düze delikleri bulundurabilirler. Üçgen yıldız şekilli lifler daha fazla ışık yansıtır ve kumaşa çekici bir parıltı kazandırır. Beşgen şekilli içi boş lifler halıda kullanıldıkları zaman kiri göstermeleri daha az gösterirler. Sekizgen şekilli lifler parlaklıktan bağımsız etki verir. İçi boş lifler havayı tutar, izolasyon oluşturur ve life daha iyi özellikler kazandırır.

GERME ÇEKME YÖNTEMİ

Düzeden geçirilmiş filament halindeki liflerin soğutulması esnasında ve lifler sertleştikten sonra liflere germe ve çekim uygulanır. Çekimle molekül zincirleri de beraberce çekilir ve lif ekseninde oryantasyona tabi olurlar. Böylece daha güçlü lif üretildiği düşünülebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder