18 Haziran 2018 Pazartesi

KORD BEZİ NEDİR



Kord bezi, büküm verilmiş ve katlanmış ham ipliklerin dokunmasıyla elde edilir. Lastiği oluşturan kauçuk karışımları ile yapıştırılan kord bezi, bir veya birkaç katmandan oluşan karmaşık ve kompozit bir üründür. Kauçuk ile kord bezinin bir arada oval bir şekil alarak lastiğin gövdesini oluşturması için özel yapıştırıcılar kullanılır. Kord bezinin dokunmasında yüksek kaliteli poliester veya poliamid kullanılarak üretilen endüstriyel iplikler başta olmak üzere rayon ve aramid lifleri de kullanılır.

Günümüzde aramid ve rayon lifleri, çok fazla tercih edilen bir kord türü değildir. Aramid çeliğe yakın bir sertliği olduğu için genelde tercih edilmez. Rayon ise şekil bozukluğu göstermesi ve neme karşı hassas olması nedeniyle modern lastik üretiminde hiç kullanılmaz.


Aramid kord bezi: Aramid, çok fazla tercih edilen bir kord türü değildir. Aramid de naylon sınıfından bir polimerdir. Kevlar adı ile de bilinir. Çeliğe yakın bir sertliği olduğu için tercih edilmez.

Kord bezi üretimin ilk aşaması ham ipliklerin tek ya da daha çok katlı olarak bükülmesidir. İkinci aşama ise bükülmüş olan ipliklerin ince atkılar kullanılarak dokunmasıdır. Böylece üretilen kordbezi son aşamada sıcak-germe prosesi ile özel solusyonlarla işlem yapılarak lastik üretiminde kullanılacak yapışkanlığa ve fiziksel özelliklere kavuşturulur.

Kord bezlerinin önemli bir özelliği, kumaşın düşük atkı yoğunluğudur. Kord bezi için kullanılan tipik polimerler poliamidler, poliester ve aramiddir. Kord bezi kumaşları öncelikle lastiklerde, hortumlarda ve darbe emici yapılarda kullanılır. Tekstil kuşak olarakta bilinen tekstil kordları, çelik kordlar ve çelik teller gibi lastiğin dayanımına etki eder. Otomotiv endüstrisi için vazgeçilmez olan kord bezi, lastikleri güçlendirir, uzun süre işlevini korumasını sağlar, esneklik veren yapısıyla lastiğe gelen darbeleri sönümler ve performanslarını önemli ölçüde artırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder