19 Haziran 2018 Salı

FEMİNEN VE MASKÜLEN


Feminen Nedir?

Sıfat olan feminen kelimesi; kadınsı, kadına benzer, dişi, dişil, kadın gibi, kadınımsı. Kadınsı özelliklere fazlasıyla sahip olan (kadın), feminen. Davranış ve kılık kıyafet bakımından kadına özenen (erkek), kadınımsı, efemine. Beden ve ruh özelliklerinin bir ya da birkaçı yönünden erkekten çok kadına benzeyen (kişi) anlamlarına gelir, ingilizce effeminate kelimsinden dilimize geçmiştir.

Maskülen Nedir?

Maskülen kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir. Fransızca'da masculin diye geçmektedir; erkeği andıran, erkeğe benzeyen, erkeksi, eril, erkek gibi anlamlara gelir. Maskülen kelimesi, Fransızca’ya da Latince “masculinus” sözcüğünden geçmiştir. Türkçe’de yaygın kullanımı ve okunuşu maskülen olsa da kelimenin aslı maskulen’dir (tdk).

Maskülen giyim tarzı genelde kadınlar için kullanılsa da erkeklerde, erkeksiliğini ön plana çıkaran kıyafetler giydiğinde maskülen tarza sahiptir denilebilir.

Moda terimi olarak maskülen sözcüğü; erkek kıyafetinin bayan için tasarlanmış hali olan kadın giysisinin giyilmesi tarzına verilen isimdir. Maskülen modasını takip eden bayanlar direk erkek kıyafetlerini giymezler ancak erkek kıyafetlerine benzeyen tarzda giyinirler. Örneğin; bir kadının kıyafetinin üstüne kravat takması, maskülen modasına verebileceğimiz örneklerdendir; bol kesim pantolonlar, kısa ya da keskin hatlara sahip saçlar, fular, kravatlar, parfümler, ceketler, ayakkabılar gibi bu örnekler çoğaltılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder