2 Ekim 2018 Salı

REJENERE SELÜLOZİK LİFLER


  • Son yıllarda rejenere selülozik elyaf oldukça önemli miktarlarda elde edilmektedir. Günümüzde rejenere selülozik lifler üzerinde yapılan çalışmalarla önemli gelişmeler sağlanmış ve yeni ürünler elde edilmiştir. 
  • Rejenere lifler içerisinde en uzun süre pazarda yerini korumuş olan vizkoz ipeği, sağlık, konfor, nem çekici özellikleri nedeni ile daha uzun yıllar tüketicinin ilgi odağı olacaktır. 
  • Vizkoz ipeği (ticari adı floş) ve viskonun (kesikli vizkoz lifi) kullanımında en büyük dezavantaj, dayanıklılığın düşük olmasıdır. Tüketicinin isteklerine uygun olarak vizkoz prosesinde geliştirmeler yaparak daha dayanıklı rejenere selülozik lifler elde edilmektedir. 
  • Son yıllarda selülozu çözecek yeni çözücü sistemleri bulunmuştur. Bunlardan N-metil morfolin oksit (amin oksit) içinde çözünmüş selülozdan Courtaulds Firması tarafından rejenere selüloz yapısında yeni bir lif elde edilmiştir. Tencell ticari adı ile üretilen Lyocell liflerinin üretiminde çözücü olarak kullanılan amin oksidin zehirli olmaması, bu yöntemin en önemli özelliğidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder