7 Mart 2018 Çarşamba

ÖRMECİLİĞİN TANIMI VE TARİHİ


Örmeciliğin Tanımı ve Tarihi 

Genel olarak örmeciliği, özel iğneler yardımı ile bir ipliğe ilmek şekli verilmesi suretiyle, bu ilmeğin kendinden önceki, sonraki ve yanındaki ilmeklerle bağlantı yaptırılarak yüzey elde edilmesi olarak tanımlayabiliriz. 
Teknik olarak bir başka şekilde ifade etmek gerekirse örmecilik, bir veya daha fazla iplik grubuna, örücü iğneler ve yardımcı elemanlar yardımıyla temel örgü elemanları formu verilip, bunlar arasında da enine ve boyuna yönde bağlantılar oluşturularak bir tekstil yüzeyi elde edilmesi işlemi olarak tanımlanabilir. 

Bugünkü örme endüstrisinin temeli, dört yüz yıl önce 1589 yılında William Lee tarafından yapılan ilk mekanik örgü makinesine dayanmaktadır. Çorap örme üzerine geliştirilen bu ilkel tezgâhta geçerli olan örme prensipleri, günümüzün elektronik makinelerinde de aynıdır. 1758 yılında Jededaih Strutt yatay durumdaki iğne yatağına dik olarak ikinci bir iğne yatağını ilave ederek ilk çift yataklı örme makinesini, 1798 yılında Decroix Wise ilk yuvarlak örme makinesini ve 1863 yılında Q. V. Lamb ilk V-yataklı örme makinesini geliştirmişlerdir. Fakat bu alandaki en önemli gelişmeler son elli yılda gerçekleşmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder