29 Kasım 2017 Çarşamba

İPLİK NEDİR


Pamuk, keten, ipek, yün, naylon ve benzeri dokuma maddelerinin uzun, ince liflerinden her birine iplik denir.

İplik Eğirme

Tekstilde ipliklerin eğirilmesi yani eğirme işlemi, kısa liflerin ya da flamentlerin (kesiksiz liflerin) uygun oranlarda bükülmesine denir. Tek kat ile birbirini destekleyen kuvvetli elyaf yapıları oluşur. İpliği mümkün olduğu kadar düzgün, bükümlü, dayanıklı, istenilen kalınlığa ve görünüşe sahip imal etmek eğirmenin amacıdır.

İyi iplik yeterli bir görünüş ve performans sağlamak için birleştirileceği giysi parçası ve dikileceği kumaşa en uygun iplik çeşididir. Giysilerin güncelliği ve işlevi dikiş tekniklerini belirlemektedir. Bunun için dikişlerin niteliği özel bir öneme sahiptir. Bunu ise dikiş ipliği belirlemektedir. Seçimde dikişteki ipliğin davranışı önceliğe sahip olsa da makinedeki dikim işlemi sırasında iplik üzerinde yapılacak ilk talepler de dikkate alınmalıdır.

Farklı ilmekler ve dikiş tipleri son derece esnek plaj giysileri, örme giysiler veya daha az esnek örme eşyaları için gerekebilir. Dikişin fonksiyonuna göre her giyside farklı tip ilmekler gerekebilir. Örneğin; kuvvetli uzun kenar dikişleri paltoların oturma yerinde esneyebilir. Güçlü dikişler ve kolay fark edilmeyen giysi kenarları özel ilmekler ve iplikler gerektirir. Giysiler, takım elbiselerde olduğu gibi dikiş miktarını azaltmak amacıyla yapıştırılabilir ara astarlar içerecek şekilde veya günlük giysiler için dikişleri açığa vuracak şekilde tasarlanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder