29 Kasım 2017 Çarşamba

ÜTÜLEME NEDİR


Tekstil mamulünün dikimi esnasında dikiş kırışıklıklarını gidermek, yıkama ve kullanım sonrasında kumaşın düzgün görünmesini sağlamak amacıyla ütüleme işlemi yapılır.
Tekstil mamulünü ütülemek için ütü kullanılır. Ütünün istenilen etkiyi sağlayabilmesi için belirli bir sıcaklığa ulaşmış olması gerekir. Buhar ve basınç yardımı ile de etki artırılır. Ütüleme tekstil mamullerinin görünümü ve uzun ömürlü olması açısından önemli bir ikilemdir. Doğru sıcaklıkta yapılmayan ütü mamulün renginin bozulmasına, istenmeyen izlerin veya parlaklığın meydana gelmesine sebep olabilir. Bu sebeple ütüleme öncesi ütülenecek mamulün cinsini iyi bilmek dolayısıyla ütü ayarlarını mamule uygun yapmak gerekir. Sanayide de özellikle hazır giyim işletmelerinde ütüleme ürüne son şeklini vermek açısından yapılması gereken bir iştir.

Üretimde ütülemenin fazla zaman almaması açısından geliştirilmiş birçok ütü çeşidi mevcuttur. Yine kuru temizleme sonrası mamulün görünümünü düzgünleştirmek amacıyla ütüleme islemi yapılmaktadır. Bazı müĢterilerin sadece ütüleme amacıyla kuru temizleme isletmelerine basvurdukları aşikârdır. Tekstil mamullerini ütüleme modülü ile mamulün cinsine ve örgüsüne göre ütülemede dikkat edilecek hususları bilecek, ütü makinesini kullanabilecek, bu bilgi ve beceriler doğrultusunda mamule uygun ütü ayarı yaparak doğru ütüleme tekniğini uygulayabileceksiniz. Bu modül sonunda edineceğiniz bilgi ve beceriler ile ütüleme ortamını hazırlayabilecek ve ütüleme işlemini yapabileceksiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder