27 Ekim 2016 Perşembe

AKRİLİK (ACRYLIC)


Akrilik Elyaf Nedir?

Akroliğin ositlenmesi sonucunda meydana gelen, keskin bir kokuya sahip ve de renksiz olan bir tür asittir. Akrilik asitler; ısıya, ışığa ya da metallere maruz bırakılırsa bunun sonucunda oluşan polimerlerin genel adına “akrilik” adı verilir. 
Akriliğin kimyasal formülü CH2=CH COOH’’dür.Akrilik, polimerlerin üretimi için başlangıç maddesi özelliğini taşır.

Tekstilde kullanılan yapay elyaflar içinde yüne en çok benzeyenidir. ISO (Uluslararası Standartlar Organizasyonu) ve BISFA (Uluslararası Sentetik Elyaf Standardizasyon

Bürosu) tanımlarına göre kimyasal yapısında en az % 85 oranında akrilonitril içeren elyaflar akrilik elyaf olarak adlandırılırlar. Dünya’nın artan yün ihtiyacı ile yüne benzeyen ve yünün özelliklerine sahip yapay lif geliştirilmesi için yapılan çalışmalar sonucunda bulunmuştur. İlk akrilik elyaf 1940’lı yıllarda Amerika’da Du

Pont firması tarafından laboratuvarda geliştirilmeye başlanmış, 1945’te pilot tesiste üretilmiş, 1950’den itibaren de ORLON patent adıyla piyasaya sürülmüştür. Önceleri % 100 akrilonitrilin polimerizasyonu ile homopolimer olarak üretilen Orlon, sert ve kırılgan ve boyanması zor olduğu için, ikinci bir monomer ilavesiyle kopolimere dönüştürülmüş ve özellikleri tekstilde kullanıma uygun hale getirilmiştir. Akrilonitril ile komonomerin polimerizasyonundan oluşan akrilik elyaf yaş ve kuru çekim sistemleriyle üretilmektedir. Akrilik % 100 olarak kullanılabildiği gibi, diğer ham maddeler ile karıştırılarak melanj kullanıma da uygundur.

Akrilik Sağlıklı mıdır?

Akrilik kumaşlar sentetik polimerler olan akrilik liflerinden yapılır. Akrilik ipliklerle dokunmuş kumaşlar, çocuklarda teri iyi çekmediği için vücudun ısı dengesini bozar ve gribal enfeksiyonlara sebep olabilir. Daha da ötesi, polimerler plastiğin ana maddesidir ve kanserojendir.Vücut ile uzun süre temasında rahatsızlık verip kaşındırma yanma ve terletme yapabilir. Bu nedenle akrilik karışımlı kumaşların iç yüzünde genellikle doğal lifler kullanıması tavsiye edilir.

Akrilik ve Akrilik Elyafın Özellikleri

  • Yün ve pamuklu tuşesi ve görünümü verilebilme kolaylığı, 
  • Kolayca yıkanabilme ve şeklini koruma, 
  • Güveye, yağa ve kimyasallara dayanıklılık, 
  • Mükemmel haslıkta parlak renklere boyanabilme, 
  • Güneş ışığına karşı yüksek haslık ve dayanıklılık 
  • Görünüm ve tuşe olarak yüne benzeyen doğallık ve sıcaklık hissi. 
  • Akrilik elyafı esnemez. .

Akrilik Elyafın Kullanım Alanları 

Giyim: Süveterler, çoraplar, peluş, yuvarlak örgü, spor giyim ve çocuk giyimi,
Ev Tekstili: Halı, battaniye, kilim, döşemelik, kadife kumaşlar ve dolgu kumaşlar,
Dış mekan kullanımı: Araba tavanları, tekne örtüleri, branda, dış mekan mobilyaları,
Endüstriyel kullanım alanları: Toz filtresi, inşaat yapımında güçlendirici dolgu malzemesi, araba aküleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder