26 Ekim 2016 Çarşamba

SÜPREM KUMAŞ


SÜPREM NEDİR

İngilizcesi JERSEY olan Süprem kumaşlar sektörde BASIC KUMAŞ olarak ta sıkça anılmaktadır. Kalın veya ince olarak RL düz örgü modeliyle örülmektedir. Yani bir tarafı düz diğer tarafı ters olarak örülür. Askı, atlama gibi yardımcı örgü elemanlarının kullanılabildiği süprem oldukça sık kullanılır. Renkli iplerle örüldüğünde, değişik desen çeşitleri uygulanabilir ve farklı bir görünüş kazandırılabilir. Süprem kumaş sektör içerisinde çok farklı alanlara yayılmıştır.

Süpremin ön ve arka görünüşü oldukça farklı bir görüntüye sahiptir. Tüp şeklinde üretilebilen fakat kesilerek açık en şeklinde de kullanılabilen kumaş türleridir. Enine ve boyuna yaklaşık olarak aynı oranda esneme kabiliyetine sahiptir. Kesildikleri zaman yanlardan kumaşın arka yüzüne doğru, üst ve alttan kumaşın ön yüzüne doğru kıvrılmalar meydana getirebilir.

Buruşmaya eğilimleri azdır bu yüzden kullanımı ve ütülenmesi rahattır. Örülürken diğer kumaşlara göre daha az desenlendirilebilme özelliğine sahip olan kumaşlardır. Giysi olarak üretildiğinde kullanımı biraz kötü olabilir. Çünkü esneme özelliğinin iyi olmamasından dolayı vücudu sıkarak görüntüyü bozabilir. Esneme yeteneklerinin zayıflığından dolayı, fazla esnetildiğinde görünümünde de bozulmalar olacaktır.

Ribana ve interlok kumaşlara göre süprem kumaşlarda daha geniş enler elde edilebilir. Yazlık dış giyimde, spor dış giyimde kullandığı gibi tıbbi kıyafetlerde de tercih edilen bir malzeme olan süprem, yaygın olmamakla birlikte iç giyimde de kullanılır. İç giyim için çok önerilmez çünkü esneme kabiliyetinden dolayı oldukça çabuk deforme olacaktır. Süprem tek bir stille örülmediği için çeşitli modelleri vardır. Jakarlı süprem, Zımparalı süprem (düz boya, likralı ringelli süprem, ), Ringelli süprem, buklet süprem, simli süprem bu modeller arasında gösterilebilecek en yaygın süprem modelleridir.

LİKRALI SÜPREM (JERSEY WITH ELASTANE)

Likralı kumaş mükemmel esneme özelliğine sahip bir elyaf türüdür.Üretime geçildikten sonra tekstil sektöründe bir devrim yaratmıştır.

Kullanım alanları bakımından bu kadar rahat ve çeşitli ürünlerin üretilebileceği o güne kadar bilinmemekle beraber bugun ki bir çok kıyafetin temelini oluşturmaktadır. Likra üretimi ile beraber iç çamaşırından abiyeye t shrtlerden eteklere pantolondan spor ve özel giyime kadar bir çok ürün gamında inanılmaz çeşitlilik ve rahatlık sağlanmış sağlık bakımındanda tekstil sektörünü ileriye taşımıştır. Bugün kulllandığımız kıyafetlerin nerede ise tamamı likra bazlıdır.Likra olmasa bu denli çeşitlilik ve rahatlığı sağlamak bir hayalden ibaret olabilirdi.

JAKARLI SÜPREM (JACQUARD JERSEY)

Süprem kumaş ise jakarlı baskı tekniği ile farklı baskılar elde edilebilirken RL örgü tekniği ile örülürler. Enine yönde çizği farklılıklarıyla farklı desenlerde üretilebilirler. Ön ve arka yüzleri birbirinden farklı modellerde olabilir düz ters örgü yönlerinin farklılığı ile değişik modellerde üretilmesi en büyük avantajlarından birisidir.Ribanaya göre daha geniş enlerde üretilebilirler.süprem esnekliği azdır fakat likralı olaraak üretildiklerinde süprem özelliklerinin yanında likranın özelliğininde bir avantaj sağlaması kompozit malzemelerin en büyük özelliği olan farklı avantajlari birleştirme şeklinde karşımıza çıkmaktadır..


SÜPREM KUMAŞ ÖZELLİKLERİ

  • Ön yüzleri ve arka yüzleri birbirinden farklı görünüşe sahiptir.
  • Tüp şeklinde üretilen, ancak kesilerek açık en şeklinde de kullanılabilen kumaşlardır.
  • Ribana ve interlok kumaşlara göre süprem kumaşlarda daha geniş enler elde edilebilir.
  • Hem enine hem boyuna yaklaşık aynı oranda esner.
  • Fazla esnetildiklerinde şekilleri bozulabilir.
  • Giysi olarak kullanıldıklarında esnekliklerinin az olması nedeniyle diğer atkı yönlü örme kumaşlara göre vücudu sarmaları daha kötüdür.
  • Süprem örme kumaş örgüsü diğer örgülere göre daha az desenlendirme olanağına sahiptir
  • rgü raporu tek plaka üzerinde bir iğnede oluştuğu için birim alandaki harcanan iplik miktarı en az olan örgü çeşitidir.
  • Kesildiklerinde yanlardan kumaşın arka yüzüne doğru, üst ve alttan kumaşın ön yüzüne doğru kıvrılmalar meydana gelir
  • Buruşmaya eğilimleri azdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder