25 Kasım 2017 Cumartesi

POPLİN KUMAŞ


Bezayağı örgüsünde, çözgüsü atkısından daha ince ve daha sık dokunan bir kumaş türü. Eskiden daha çok ipek iplikle ipek poplin yapılırken, günümüzde yaygın olarak merserize ince numara penye pamuk ipliğiyle dokunan pamuk poplin yapılmaktadır. 
Çözgüden çizgili olan poplinler de vardır. Özellikle gömlek yapımında kullanılır. Kalın poplin kumaşlar ise ceket, pantolon ve trençkot yapımında kullanılır. % 100 pamuklu poplin kumaşlar; nevresim ve çarşaf yapımında da kullanılır bu tür kumaşın yüzeyi düzenli, yapısı sık ve örtücüdür. Poplin kumaşlar isteğe göre; yün, pamuk, ipek, rayon, polyester veya bunların birbiri ile yaptıkları karışım iplikler ile de üretilebilmektedir.


Eğer çözgü ve atkı iplikleri, yakın numara iplik ve aynı tür elyaf kullanılarak dokunursa,çizgili görünümü az olan aynı zamanda ütülemesi kolay ve kırışma özelliği daha az olan bir poplin kumaş elde edilir.

Poplin terimi, 15. yüzyılda Fransa'nın Avignon kentinde üretilen ve genellikle ipektenyapılan papelino isimli kumaştan gelir. Poplin 20. yüzyıla kadar yaygın olarak; ipek, pamuk veya ağır yünlü elbiseler ve kışlık giysi üretiminde kullanılmıştır. Poplin kumaşlar o dönemde döşemelik kumaş olarakta yaygın bir kullanım alanına sahipti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder