25 Kasım 2017 Cumartesi

HANGİ PERDE KAÇ DERECEDE YIKANIR

Perde Yıkama Adımları

Özellikle yeni evli bayanlar tecrübesiz oldukları için dekorasyon anlamında tatmin olabilmek amacıyla daha önce kullanmadıkları kumaşlardan perde seçimleri yaptıklarında temizlik aşamasında perdeler kaç derecede yıkanır sorusunu sormaktadırlar.

Perde temizliğinde dikkatli olunmasının en önemli sebebi perdelerin çeşitli nedenlere bağlı olarak deforme olmasının önüne geçmektir.

Perdeler birazdan bahsedeceğimiz üzere hem rengine hem de kumaşın türüne olan uygun çamaşır programında ve sıcaklıkta yıkanmalıdır.

Tüller kalın kumaş malzemelerden imalatı gerçekleştirilen perdelere göre daha narin olduğundan tüller kaç derecede yıkanır sorusunun en genel cevabı narin yıkama programlarının tercih edilmesinin gerekliliğidir.

Çeşitli tasarımlara ait olan perde kumaşlarının mekanizmalarından ayrılmasının güç olması veya mümkün olmaması nedeniyle perdelerin yıkanması için çamaşır makinesi kullanmak mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda perdeler küvette elle yıkanabilir.

Bazı nedenlere bağlı olarak makinede yıkanamayan perde çeşitlerinin küvette yıkanması durumunda bu perdelerin küvette bir miktar ılık suda bir süre bekletilmesi ve çamaşır makinesinde harcanacak olan deterjan miktarından daha fazlasının yıkama esnasında harcanması tavsiye edilmektedir.

Çamaşır makinesinin tercih edilmek istenmediği tüm durumlarda tüm perde çeşitleri elde yıkanabilir fakat elde yıkarken yapılacak çitileme işleminin perdenin kumaşına özellikle narin olanlarda zarar vermemesi için hassas davranılmalıdır.

Perdeler özellikle mevsim değişikliklerinin başında kesinlikle yıkanmalıdır. Kış aylarının bitiminde ısınma araçları olarak kullanılan ürünlerin yarattığı pislik , çeşitli ortamlardan gelen tozlar ve sigara dumanları perdelerin pis olmasına neden olmaktadır.


Perde Yıkama Sıcaklıkları

Çeşitli nedenlere bağlı olarak sürekli kirlenen perdelerin evin temiz görünmesini etkilemelerinden dolayı sıkça yıkanması gerekmektedir. Fakat yıkamanın en verimli halde gerçekleşebilmesi ve perdenin kumaşında herhangi bir deformasyon oluşmaması için perdelerin yapılmış olduğu kumaşların yıkama derecelerinin bilinmesi gerekmektedir.

Farklı perde modelleri farklı kumaşlardan üretilmiş oldukları için farklı yıkama dereceleri olsa da hepsi hakkında bilgi vermeye çalışalım. Polyester – floş, polyester- katyonik, polyester – akrilik, polyester – pamuk, polyester – keten, % 100 polyester kumaşlardan üretilen perdeler için perdelen kaç derecede yıkanır sorusunun cevabı 30 derecedir. Bu tarz perdelerin yıkanması esnasında ağartıcı malzeme kullanılmamalıdır. Bahsettiğimiz malzemelerden elde edilen kumaşlı perdelerin temizlenmesinde kuru temizleme yöntemlerinden yararlanılabileceği gibi ılık ütü ile ütüleme işlemi gerçekleştirilebilir. Bu tarz perdelerin kurutucu makinelerinde kurutulması tavsiye edilmez.

Tüller kaç derecede yıkanmalı ve daha doğrusu tül perde kaç derecede yıkanır sorusunun cevabı 30 derece olarak verilmektedir. Tül perdeler hassas oldukları için yıkama için kullanılacak malzemelerin özenle seçilmesi, marka olarak kendisini kanıtlamış ürünleri olan markaların tercih edilmesi gerekmektedir. İnsanların tereddüte düştüğü noktalardan birisi perde yıkama dereceleri arasında güneşliklerin kaç derecede yıkanacağıdır. Güneşlik perde kaç derecede yıkanır sorusunda kafaları karıştıran detay güneşliklerin tül perdelere göre daha kalın kumaşlardan üretiliyor olmasıdır. Kalınlığın haricinde güneşliklerin saten kumaşlardan oluşması da kafa karıştıran detaylar arasındadır. Tüm bunlara rağmen kalın kumaştan imal edildiği halde saten özellikle olması sebebiyle güneşlik perdeler kaç derecede yıkanır ve saten perde kaç derecede yıkanır sorularının cevabını 30 derece olarak verebiliriz. Nadiren de olsa saten perdeler, güneşlikler çok kirli olmaları halinde 40 derece sıcaklıkta yıkanabilmektedir.

Beyaz perdeler kaç derecede yıkanır sorusunun cevabını verdikten sonra hanımların çok dertli oldukları perde sararması konusuna değinmek istiyoruz. Çeşitli nedenlerle çok kirlenen, sararan perdelerin normale dönmesi için öncelikle standart şekilde yıkanmalıdır. Sonrasında su dolu küvetin içine 1 su bardağı amonyak ve bir miktar deterjan dökülür. Sararmaların giderilmesinin istenen perdeler bu karışımın bulunduğu küvete 2 saat süreyle bırakılır. 2 saat sonrasında perde duru su ile durulanmalı ve kuruma için bırakılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder