Muz bitkisi, sadece, lezzetli meyvesini vermez, aynı zamanda, muz lifi şeklindeki tekstil lifini meydana getirir. Genç sürgünler halinde ekildiği için, kolayca yetişir ve en yaygın biçimde, sıcak tropikal iklimlerde, bulunur. Muz bitkisinin tüm çeşitleri, bol miktarda lif içerirler. Bu lifler, meyve hasat edildikten sonra elde edilirler ve sak lifleri grubunda yer alırlar. Bu bitki, dünyanın pek çok bölgesinde, özellikle Japonya’da ve Nepal’de, uzun zamandır, üstün nitelikli tekstil ürünlerine, iyi bir kaynak oluşturmaktadır.
Muz Lifinin Çıkarılması
Muz liflerinden iplik yapma yöntemleri, bölgeden bölgeye değişmektedir. Bunların arasında, en revaçta olan yöntemler, Japonya’da ve Nepal’de uygulananlardır.
Japon Yöntemi
Muzun, Japonya’da, giyim ve diğer ev eşyası amaçlı kullanımı, 13. asıra uzanmaktadır. Japon muz lifi yapım yönteminde, hemen, bitkinin yetiştirilme safhasından itibaren dikkat gösterilmektedir. Muz bitkisinin yaprakları ve sürgünleri, yumuşaklıklarının temin edilmesi için, belirli aralıklarla budanmaktadır. Hasat edilen sürgünler, önce, iplik üretimi için, liflerin hazırlanması amacıyla, potas kostik ya da sut kostik çözeltisi içerisinde kaynatılır. Bu muz sürgünleri, değişen derecelerde yumuşaklığa sahip lifleri açığa çıkarırlar. Ayrıca, bununla, özel amaçlarla kullanılabilen farklı niteliklerdeki iplikler ve dokumalar da ortaya çıkar. Sürgünlerin en dış kısmındaki lifler, en kaba olanlarıdır. Bu nedenle, onlar, masa örtüleri gibi, ev döşemelerinin yapımı için daha uygundur. Geleneksel Japon giysileri kimono ve kamişimo yapımında yaygın olarak kullanılan yumuşak lifleri veren kısım ise, en içteki kısmıdır. Muz kumaşı yapım yöntemi, fazlasıyla uzun bir yöntemdir ve tüm adımları, elle uygulanır.Nepal Yöntemi
Nepal’de, muz bitkisinin sürgünlerinin yerine, (yalancı) gövdesi hasat edilir. Bu yalancı gövdelerin küçük parçaları, liflerin mekanik olarak çıkartılacağı bir yumuşatma sürecinden geçirilirler ve daha sonra, ağartılarak kurutulurlar. Bu şekilde, elde edilen lif, muz ipeği lifi ipliği olarak adından söz ettiren ipeğe benzer görünüme sahiptir. Bu lif, çoğunlukla, Nepalli kadınlar tarafından arıtılır, işlenir ve çile haline getirilir. Sadece, muz bitkisinin yaşlı kabuğu veya çürüyen dış tabakaları hasat edilirler ve doğal sürecin hızlandırılması için, suyun içerisinde bekletilirler. Klorofilin tamamı eridiğinde, geride, sadece, selüloz lifleri kalır. İplik halinde bükülmeye uygun hale gelebilmeleri için hamur halinde sıkıştırılırlar. İplik, daha sonra, elle boyanır. Bunların ipeğe benzeyen yüksek dokusal nitelikleri bulunmaktadır ve buna bağlı olarak, en üst nitelikli halıların yapımında kullanılmaktadır. Bu geleneksel halılar, yine, Nepalli kadınlar tarafından, elle dokunan yöntemler ile dokunmaktadır.Muz Lifinin Özellikleri
Muz lifi, doğal bir sak lifidir. Fiziksel ve kimyasal özelliklerinin yanında, kendisini, iyi nitelikte bir lif yapan pek çok başka niteliği bulunmaktadır.Muz lifinin görünümü, bambu lifi ile rami lifine benzer, ancak zarafeti ve bükülebilirliği, diğer ikisinden daha iyidir.
Muz lifinin kimyasal bileşimi, selüloz, hemiselüloz ve lignindir.
Son derece kuvvetli bir liftir.
Daha küçük uzamaya sahiptir.
Çıkartma ve bükme yöntemine göre, bir miktar parlak görünüme sahiptir.
Ağırlığı hafiftir.
Yüksek nem emme niteliğine sahiptir. Nemi, çok hızlı biçimde, hem dışarı bırakmakta hem de emmektedir.
Biyolojik olarak parçalanabilir ve çevreye, olumsuz etkisi yoktur; bu yüzden, çevre dostu lif olarak sınıflandırılabilir.
Ortalama inceliği, 2.400 nanometre (nm)dir.
Bilezikli eğirme, açık uçlu eğirme, sak lifi eğirme ve yarı kamgarn eğirme dahil, hemen hemen, tüm eğirme yöntemleriyle bükülebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder