6 Kasım 2019 Çarşamba

JÜT KUMAŞ ÖZELLİKLERİ


Jüt, ıhlamurgillerden, tropikal ve subtropikal iklimlerde yetişen, 2 - 4 metreye kadar boylanabilen odunsu bir bitkidir. Çok fazla sayıda türü olmasına rağmen ticari anlamda lif üretimi Corchorus capstilaris L. türünden yapılmaktadır. Anayurdu Hindistan Yarımadası olarak bilinen jüt, işçiliğinde ucuz olması nedeniyle Bangladeş ve özellikle Hindistan'da yetiştirilir. Bu iki ülke dünya üretiminin yüzde 90'ını karşılar.

Jüt Lifi nedir?

Ülkemizdeki kanaviçe olarak adlandırılan jüt doğal ipliklerden elde edilmiş bir malzemedir. Dünyada ve ülkemizde doğal yapısı ile birçok alanda kullanılan jüt nedir ve ham maddesi nerelerde yetiştirilir? Kullanım alanları olarak oldukça geniş bir yelpazede tercih edilen bu ürün doğal yapısı ve sağlığa zararlı olmayan yönleriyle birçok firmanın tercihi haline gelmiş ve birçok sektörde kullanılmıştır. Hindistan'da ve Pakistan'da ucuz işçiliğin sağlanması açısından yetiştirilen ve başta dünyaya bu ülkeden yayılmış olup iki bitkinin karışımının oluşturduğu liflerden elde edilmiştir.

Jüt Bitkisi Nedir?

Jüt bitkisi, işlendikten sonra bile doğal parlaklığını korumasından dolayı çoğu zaman “Altın Elyaf” ünvanıyla da anılır. Jüt, anti-statik kalite özelliğiyle çalışılması kolay bir bitkidir. Hava koşulları itibariyle Ganj nehri kıyıları en ideal jüt yetişme bölgesidir.Ticarette kullanılan jüt, iki cins bitkiden elde edilir: Birisi, beyaz jüt diye bilinen ve daha hafif olan Corchorus capsularis, diğeri ise daha yumuşak ve güçlü olan tür Corchorus olitorius’tur.

Jüt Kumaş Nedir?

Jüt, pamuktan sonra dünyada en fazla üretilen bitkisel liftir. Jüt lifi kendine özgü altın ve ipeksi bir parlaklığa sahiptir. Dünyada bitkisel liflerden imalatı en ucuz olan ipliktir. Jüt doğada % 100 bozunur olduğu için geri dönüşümlü ve çevre dostudur.

Jüt Lifi Kullanım Alanları

Jütün tekstil sanayindeki önemi, liflerinin çok ince oluşundandır. Kaba lifler, çuval ve ambalaj bezleri, halı tabanı örgüsü yapımında, döküntü lifler ise döşemecilikte kullanılır. Kaliteli ince lifler, doğal ve yapay liflerle karıştırılarak elbiselik ve perdelik kumaş yapımında kullanılır. Jüt, sadece tekstil sektöründe değil, ambalaj, ayakkabı-çanta, giyim aksesuarları, tarım, inşaat, denizcilik, otomotiv ve ilaç sektörü gibi birçok alanda kullanılmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder