28 Ekim 2016 Cuma

DEGRADE BOYAMA

Degrade nedir?

Yazımızın konusu olan degrade boyama tekniği de bu yöntemlerden biridir. Dilimize degrade boyama olarak yerleşmiş bu terimin kelime anlamı “parçalara ayırmak” yada “rengini açmak” olarak Türkçeleştirilebilir.
Uluslararası literatürde “space dyeing” olarak adlandırılan yöntemi kastetmektedir. “Space dyeing” “multicolor dyeing” polychromatic dyeing ya da dilimizde yerleştiği gibi degrade boyama yöntemini tek bir tekstil ürünü üzerine belirli aralıklar ile farklı renklerin belirli bir desene göre basılması olarak tanımlayabiliriz.

Efekt tıpkı baskı yönteminde olduğu gibi boyaların lokalize olarak uygulanması ile elde edilir fakat baskıdan farkı bu efektin boyamayla elde edilmesidir. Tekstil ürününden kastedilen kumaş, bobin, çile, iplik, bant olabilir. Degrade boyalı ürün sonrasında örme, dokuma ya da dekoratif amaçlı kullanılabileceği gibi batik boyada olduğu gibi direkt olarak desen eldesinde de kullanılabilir.

Günümüzde aktif olarak kullanılan space dyeing ya da degrade boyama yöntemlerini beş ana gruba ayırabiliriz

Degrade Çile Boyama Yöntemi

Özellikle el örgü ipliklerinde ve halı ipliklerinde yoğun olarak çile degrade yöntemi kullanılmaktadır. Ayrıca dokuma içerisine efekt olarak atılan fantezi ipliklerde de degrade boyalı iplikler tercih edilmektedir. Çile degrade ürünlerin pazar payı olması nedeni ile birçok firma çile degrade makinesi satın almaktadır. Fakat bu makineler klasik boyama makineleri gibi standart boyama şartlarına sahip değildir. Boyama prosesini etkileyen birçok faktör vardır ve bunların otomasyonu söz konusu değildir.

Degrade İplik Baskı Yöntemi

Günümüzün popüler uygulama yöntemlerinden biriside kontinü iplik baskı yöntemidir. Burada bahsedilen klasik baskı değildir. Baskı diye adlandırılmasının nedeni iplik silindirlerin arasından sürekli olarak akarken üstteki bilgisayar kontrollü boyama silindirinin iplik üzerine basarak alttaki aktarma silindiri üzerindeki boyanın ipliklere emdirilmesini sağlamasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder