3 Kasım 2016 Perşembe

SİSAL (AGAVE SISALANA) BİTKİSİ LİFİ


SİSAL BİTKİSİ LİFİ NEDİR

Sisal (Agave sisalana), Agavaceae familyasından sert coğrafi koşulları seven, kenevire benzeyen, içerdiği sağlam ve dayanıklı elyaf sayesinde tekstil sanayii nde çokça kullanılan bir bitki türü. Sıcak ve nemli iklimlerde yetişir, nem çekme ve esneme özelliği iyidir bundan dolayı gemi halatı yapımında, tarımda ve denizcilikte kullanılır.

SİSAL LİFİ NERELERDE YETİŞİR

Sisal bitkisi sıcak ve nemli iklimde yetişir. Yapraktan elde edilen lif sınıfında en fazla Sisal bitkisinden lif üretilir. Sisal bitkisi Amerika kıtasında, soğuk rüzgar, sert verimsiz toprak ve sıcak güneşte yetişen bir bitkidir. Yaprakları çok elyaflı, dokumada kullanılır. Elyafının kıymeti nedeniyle, bu bitkiyi daha verimli topraklarda yetiştirilmektedir. Brezilya, Afrika ve Endonezya’da yetiştirilen Sisal bitkisi, 7-8 yaşına geldiğinde lif üretimi için kullanılabilir. Uzun, etli ve kın şeklindeki yaprakların % 80-85’i sudur. Taze yapraktan çürütme yöntemi ile % 3-4 kadar lif elde edilebilir. Bir bitkiden 15-20 yıl boyunca ürün alınabilir.

SİSAL LİFİNİN ÖZELLİKLERİ

Sisal lifleri birbirleri ile yapışık halde bulunan hücre demetleri şeklindedir. Liflerin boyu 100 cm.’e kadar ulaşır. Rengi beyazdan sarı, kahveye kadar gider. Yapısı % 65-72 selüloz içerir. Lifte küçük gözenekler olduğundan nem çekme özelliği fazladır. Sağlamlığı ve tuzlu suya karşı dayanıklılığı oldukça fazladır. Aynı zamanda diğer kaba liflere göre esnekliği iyidir. Bu nedenle; örme işlerinde, gemi halatlarında, tarımda ve denizcilikte bağlama malzemesi olarak da kullanılır.

SİSAL LİFİNİN KULLANIM ALANLARI

  • Gemi halatlarında
  • Halı, kilim ve örme işlerinde
  • Tarımda
  • Denizcilikte bağlama malzemesi olarak kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder