(RL) JAKARLI SÜPREM NEDİR
RL jakarlı örgüler jakar sistemli tek plaka yuvarlak örme makinelerinde birden fazla renk kullanarak ya da tek renkte askı ilmek ve atlama hareketlerinin bir arada kullanılarak üretilen jakarlı kumaşlardır.
Bu örgüleri diğer örgülerden ayıran en önemli fark jakar sisteminde iğnelerin ayrı ayrı seçilmesi ile desenlendirme kapasitesinin yüksek olmasıdır. Desenlendirme kapasitesi jakar sisteminin kumanda ettiği iğne sayısı ile orantılıdır. 36 İğne kapasiteli mini jakar sisteminde desen boyutumuz 36 iğne ile sınırlıdır. Bu sistemde uygulanan jakarlı örgünün raporu maksimum 36 iğneden oluşur. Elektronik jakarlı yuvarlak örme makinelerinde ise jakar sistemi bütün iğneleri ayrı ayrı kontrol edebildiğinden örgü raporu toplam iğne sayısında oluşabilir. Tek plaka yuvarlak örme makinelerinde üretilen jakarlı kumaşların temel prensibi atlama ipliklerin kumaşın arka yüzeyinde görülmesidir
Makinenin Hazırlanması
Jakarlı örgülerin üretiminde eğer örgü iki farklı renkten oluşuyorsa birinci sisteme bir renk, ikinci sisteme de diğer renk bağlanmalıdır. Bu uygulama makinenin tüm sistemleri bitene kadar uygulanmalıdır. Mini jakar makinelerinde bu iplik yerleştirme düzeninden dolayı performans yarı yarıya düşmektedir.
- İğne ayarı: Jakarlı örgülerin üretiminde bütün iğneler çalışır durumda olmalıdır.
- Mekik ayarı: İpliklerin iğneye düzenli sevkini ve yatırımını sağlayan mekiklerin örgüye göre ayarlanması gerekmektedir.
- Çelik ayarları: Jakarlı örgü makinelerinde çelikler askı atlama ilmek olarak ayrılmaz. Çelik parçaları sabit olup verilen komutlara göre hareketlenirler. Desen komutunu mini jakarlı makinelerde ayar pimleri ile verilir. Ayar yapılan sistemin komuta ettiği iğnelerin içinde ilmek yapması istenilenler ilmek diğerleri ise atlama konumuna getirilerek örgü elde edilir.
- May ayarı: Tek plaka yuvarlak örme makinelerinde jakarlı örgüler temel prensip olarak ful ilmek şeklindedir. Bu yüzden may ayarları yapılırken arka yüzeyde kalan atlama ipliklerinin gözükmeyeceği şekilde sıkılmalıdır.
- Gerginlik ve kasnak Ayarı: Jakarlı örgü üretiminde her iki rengin iplik harcamaları aynı olmayabilir. Bu yüzden her renk ipliğin ayrı kasnaklardan beslenmesi işi kolaylaştırır. Bu işlem sayesinde her renk ipliğe harcama durumuna göre gerginlik ayarı verilebilir.
- Kumaş çekim ayarı: İki renkli jakarlı kumaşlar performans olarak süprem kumaşlara göre performans olarak yarı yarıya düşmektedir. Örneğin 44 sistem bir makine normal örgüde bir sırada 44 sıra örme gerçekleşirken, jakarlı örgüde 22 sıra örmektedir.
Numunenin Örülmesi
Makinede gerekli bütün ayarların yapılmasından sonra numune alımı için bir miktar kumaş örülmelidir. Numune örülmesi esnasında makine ayarlarında herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır. Sabit ayarlarda çıkan numune kumaş kontrol edilip gerekli ayarlar toplu hâlde yapılmalıdır. Aksi takdirde numune örülürken yapılan bazı ayar değişiklikleri numune kumaşın bir kısmında gözükmeyebilir. Dolayısıyla kontrol yapılan kumaş ile o aşamada üretilen kumaş farklı olabilir.
Numune kumaş örüldükten sonra makine durdurulmalı ve numune kumaş kesilerek kontrolleri yapılmalıdır. Örülen numune kumaşın öncelikle birim gramajının istenilen düzeyde olup olmadığı eğer varsa örnek numune ile yok ise de sipariş formu ile karşılaştırılarak kontrol edilir. Sonra sırasıyla kumaşın ham maddesi, tuşesi ve diğer örgü özellikleri karşılaştırılır.
Tüm kontrolleri yapılan kumaş istenilen özelliklere sahip olmayabilir. Bu durumda makine ayarlarında istenilen özelliklere yönelik değişiklik yapılmalıdır. Eğer numune istenilen özelliğe sahip ise kumaşın üretimine geçilmelidir. Üretim esnasında makine cağlıklarına iplik yerleştirilirken aynı numara iplik olmasına dikkat edilmelidir. Üretimi yapılan makine eğer uzun süre çalışıyorsa belli aralıklarda kumaştan numune kesilerek kontrolleri yapılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder