20 Ekim 2016 Perşembe

VISKOZ NEDİR


İngilizcesi Viscose, kısaltması CV. olan Viskoz ipliğin ham maddesi kayın ağacıdır. Kayın ağacı Avrupa, Asya, Amerika, Japonya ve Türkiye'de doğal olarak yetişir. 
Aynı pamuk gibi selülozdan oluşur. (Viscose) Viskoz kumaş ise bu ipliklerden örülmüş kumaşların genel adıdır. Selüloz esaslı rejenere (re-cycle) lifler içinde en önemlisi ve en çok kullanıma sahip olan liftir. Viskon üretimi sürecinde akışkan hale gelen selülozun yapısında, hemen hemen hiç kimyasal değişiklik olmaz. Filament olarak sertleştikten sonra yine selüloz olarak kalmaktadır. Bu özellikleriyle viskonun yapısı pamukla yüksek benzerlik gösterir.Viskonun nem alma özelliği, pamuktan daha yüksektir. Normal koşullarda %11-14 oranında rutubet toplamakta, şişme özelliği yüksek olduğundan %80-120'ye kadar su emebilmektedir.

Kuru dayanıklılığı ise pamuktan daha düşüktür. Yaş dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır. Yaşken dayanıklılığı kuruya oranla %40-70 düşmekte, uzaması %15-30 ile pamuğa göre iki kat daha yüksektir. Viskon pamuktan çok daha yüksek olan nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak görünmesini sağlar.

Parlak olması istenilen kumaşlarda, krep kumaşlarda ve örgülerde, parlaklık efekti vermek amacıyla kullanılır. Astar kumaşlarında, bluz, gömlek, tişört, elbise, dekorasyon ve bayan iç çamaşırı üretiminde tercih edilmektedir. Viskoz elyafı pamuk, keten ve yün gibi diğer elyaf türleriyle karıştırılarak da kullanılır.

Open-End (OE.) Viskon Nedir?

Open-End İplik tesislerinde üretilebilen viskon ipliği elyafların temizlendikten sonra Tarak ve CER diye adlandırılan makinelerden geçerek Open-End iplik makinelerinde üretilir. Genelde 1.2 mm uzunluğundaki elyaf kullanılır. Diğer kalitelere kıyasla daha serttir fakat pamuk ipliğindeki gibi kalitesiz olarak adlandırılamaz. Zira Open-End Viskon ipliği en çok tercih edilen iplik çeşididir.

Ring Viskon Nedir?

Ring Iplik: Karde iplikler Open-End iplige kıyasla daha kaliteli ve yumuşaktır. Open-End iplikten farklı olarak Ring Iplik makinelerinde 1.5mm uzunluğundaki elyaflardan üretilmektedir. Ring iplik genelde tüylü bir yapıya sahiptir fakat pamuk ipliğinde olduğu gibi enzim ve silikon işlemi yapılmaz. Bunun yerine Gaze işlemi yapılır ve tüylerin yanarak yok olmasını sağlar. Tüylenmeyi önlemenin diğer bir yolu ise Siro Ring ipliği üretimidir. Siro ring ipliğinde 2 adet ring ipliği birleştirilerek daha tüysüz bir hal alması sağlanır.

Proviskon Nedir

Lenzing'in yoğun araştırmalar sonucu elde ettiği ve proviskon ticari markasıyla tanıttığı viskon ve lyocell elyafının karıştırılması ile elde edilen ipliktir. Bu şekliyle viskonun tutum özelliklerine Lyocell üstün mukavemet özelliği katmaktadır. Vücudun hava alıp vermesine engel olmayan, %100 doğal yapıya sahiptir.

Viskon Kumaş Sağlıklı mıdır?

Elbette öyledir çünkü yukarıda da belirttiğimiz üzere ham maddesi kayın ağacıdır, doğal bir liftir. Viskoz kumaşlar, zarif ve rahattır. Elyafın narin ve düzgün eğirme özelliğinden dolayı üründe yumuşak bir tuşe (dokunuş) elde edilmektedir. Kaygan ve ten ile uyumludur. Bu yüzden giyimi rahat ve kolaydır. Nem alma kapasitesi çok yüksek olduğu için vücuttaki teri emer ve hasta etmez. Kendiniz ve çocuklarınıza güvenle giydirebilirsiniz.

Viskonun Başlıca Özellikleri

  • Öncelikle ham maddesi ağaçtır yani pamuk gibi doğal bir kumaştır.
  • Nem alma kapasitesi yüksektir. Koku yapmaz, teri emer.
  • Hafif parlaktır, zengin bir görüntüsü vardır
  • Yumuşaktır
  • Kaygan ve tenle uyumludur
  • Dayanıklı bir kumaştır.
  • Kırışıklığa karşı dayanıklıdır ve kolay yıkanabilir, kolay kurur, çok yüksek sıcaklıkta yıkanmadıkça esneme ve çekme yapmaz.

Viskon Melanjlar

Viskon melanj iplikler, iplik üretiminin harman hallaç aşamasında istenilen melanjlık derecesine göre renkli viskon elyafının karışımlarıyla elde edilmektedir. Her renkte değişik oranlarda melanjlık elde edilebilmektedir.

Viskon Karışımları

Viskon karışımlı iplikler, Viskon elyafının diğer karışıma uygun elyaflarla, tuşe, mukavemet, pilling gibi konularda daha iyi sonuçlar elde etmek amacıyla Tekstilde harmanlanmasıyla yapılır. Karışımlar, Ar-Ge çalışmaları sonucu tespit edilen optimum karışım oranlarına göre ve müşteri isteğine göre yapılabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder